Пътуване до Краков – старата столица на Полша

С огромна изненада разбрах, че Ryanair има директни полети от Бургас до Краков. Бърза справка показа, че те са в дните неделя-вторник. И така в началото на октомври се озовахме в един от най-красивите градове в личната ми класация – Краков.

Защо толкова бързо взех решение за това пътуване – защото наблизо бе концентрационния лагер в Аушвиц, който ми бе цел да посетя някога. Обичам историята и тя не е е само славни битки и три морета. Тя е победа за едни и загуба за други; тя е поредица от уроци и грешки. Физическите доказателства за най-черната страна от човешката и политическата история са именно в лагерите Аушвиц и Биркенау. И аз исках да ги видя.

Краков се намира в Южна Полша. По население надминава Пловдив. През него минава река Висла. Резервирахме нощувки в апартамент на 7 минути пеша от центъра. Беше без забележки и на много приемливи цени, както и всичко останало в града между другото. Местната валута е злоти, а еквивалента на стотинката – гроши. Смята се лесно – делиш злотите на две и получаваш приблизително равностойността в лева.

Краков забележителности - Стария град

Пристигнахме привечер, хванахме 208 с 50 минутен билет, настанихме се. Вечеряхме в Chata Inn, което ни беше по път към центъра, който всъщност е стария град на Краков. Предупреждавам ви – поляците ядат големи вкусотии. Порциите са предостатъчни. Липсват салати, но като си получиш основното разбираш защо. Пие се предимно бира. Виното не става. Ядат супи в хлебчета, гулаш, пелмени с колбас, джолан (от сутринта!), фантастичното зеле с мръвки „Бигос“, шницел. Навсякъде където бяхме това бе менюто. Боже, колко е вкусен хлябът им!!! Понички, фунийки с масло и пудра захар, сладолед – и всичко в обеми като за гладна мечка.

Полска кухня десерти

След вечерята влязохме в една вълшебна приказка – казвам го като ентусиаст на ентусиаст. Не стара улица, не стара сграда – това е стар ГРАД – град Краков. Улици, площади, сгради, осветление, коне и каляски… За щастие градът не е бил засегнат от бомбандировките през Втората световна война и се е запазила цялостта и прелестта му. А и наследниците му не са дръзнали да правят „българщини“ (простете, но не намирам по-подходяща дума), а както казват от ЮНЕСКО – историческият център на града с възхищение илюстрира процеса на непрекъснат растеж на градовете от Средновековието до наши дни.

Краков стар град забележителностиКраков Коперник

Прибрахме се предоволни късно вечерта. На следващия ден станахме рано, т.к програмата беше много нагъсто.

Краков забележителности

Краков забележителности стар градКраков площад и църкваКраков

В традиционните закусвални нямат масички за закуска, така че избрахме любима наша класика –  Costa Coffee срещу самия площад. Около час се наслаждавахме на прекалено вкусни сандвичи и кафе, след което поехме към хълма Вавел, където се намира замъка Zamek Królewski na Wawelu. Река Висла е от другата му страна – като застанете фронтално на входа, вдясно. В понеделник имат безплатен вход за археологическата част, както и за съкровищницата и оръжията. За малко повече от час разгледахме всичко, като съкровищницата и оръжията са едно голямо УАУ. Препоръчвам на всички, които обичат историята и рицарите. Дори да сте неутрални – посетете това изложение!

замъка Zamek Królewski na Wawelu Краков

Още нещо – именно в този замък са коронясвали полските крале. Краков е бил столица, но и след преместването ѝ, отново коронациите са били именно на Вавел. Включително и на познатия в българската история Владислав Варненчик, предприел кръстоносен поход срещу османците и загинал при Варна. Друга важна за Краков личност е Коперник, който е живял и учил в града (в първия университет в Полша).

Краков замъка Zamek Królewski na Wawelu

Краков замък гледка

Оттам поехме към Казимир – някога отделен град от Краков, където понастоящем се намира еврейският квартал. Приятна и любопитна разходка, отново в старото време – все едно нищо не е пипано от тогава, но в същото време е живо. Стигнахме пазарчето, взехме си монета за спомен, грузинска закуска (толкова вкусно изглеждат, че за да си купиш не е нужно да си гладен –достатъчно е да не си сляп), подаръци. Върнахме се към центъра през есенно-златен парк, който забравихме да снимаме – знаете, понякога се захласва човек.

Краков еврейски квартал Казимир

Краков златна есен

Върнахме се в центъра. Най-голямата сграда там бе отворена – оказа се уникално приятен пазар. На него се продаваха сувенири, свързани с Полша, Краков, обичаите. Имаше изобилие от полска керамика, овчи кожи, дрехи с фолклорни десени, кехлибарени бижута, дракони, кукли, матрьошки. От там взехме още подаръци. Тук е моментът да спомена и популярната водка Зубровка – с бизонова трева. Хвалят я като прелъстяваща и дива – ние не я опитахме.

водка Зубровка Полша

От липса на време не можахме да се поразходим по Висла, не влязохме в църквата, не разбрахме легендите за драконите на Краков и сигурно още много неща – но за толкова време сме предоволни. Идваше ред на едно друго пътуване – посещение на концентрационните лагери в Аушвиц и Биркенау.