Перу – Империята на инките

Перу – Империята на инките

Днес навън се случва нещо ново – в пейзажът е настъпила промяна – реката станала е по-голяма, засетите парцели са се удвоили, къщите със покрив се сдобили, a хората се бяха утроили. Някои шляеха се видимо безделно, други подир пухкавите лами тичаха безцелно, трети пък се трудеха пределно – реколти от картофи, царевица и киноа бързаха да приберат.

Read more

Перу – Пуно, островите Урос и езерото Титикака

Перу – Пуно, островите Урос и езерото Титикака

Отвън – нищо ново. Вече няколко дни, гледката от малкото прозорче на мръснобелият микробус, с който се опитваме да прекосим величествените Анди, си остава все една и съща. И въпреки, че се намираме на повече от 4000 метра надморска височина, бих асоциирал пейзажът, който преминава покрай нас, по скоро като пустинен, отколкото като планински – дръвчета липсват, хора и животни не се виждат, а по сивкаво-белият пясък се търкалят безброй кълбета сухи храсталаци. И така с часове – огромни, пусти територии, неблагоприятна за живот среда. Сурово, диво, но и някакси красиво.

Read more

Перу – Арекипа и долината Колка

Перу – Арекипа и долината Колка

Строени сме в колона по един пред автобусът, който трябва да ни трансферира от Наска до Арекипа. Нетърпеливи сме. Уморени сме и желаем час по-скоро да се отпуснем на седалките, а ако успеем и да поспим ще е страхотно. Да, но да се качиш на автобус в Перу се оказва не толкова бърза и лесна задачка. Независимо, че имаме предварително закупени билети, трябвае да минем през проверка на багажа и личните ни документи, и ако всичко с тях е наред, служител на компанията трябва да впише данните ни, в списък на пътуващите. И чак след това можем да влезем. Това естествено не се прави от прищявка, а за сигурност на пътниците и аз лично го толерирам.

Read more

Перу – Паракас, оазисът Huacachina и линиите Наска

Перу – Паракас, оазисът Huacachina и линиите Наска

Следващата ни цел е Паракас – пустинен резерват разположен на брега на Тихия океан. Вълшебно място. Червеният цвят на плажа, жълтият на скалите и пясъка и морско синьото на океана са сътворили чудни картини. Неземен пейзаж. Рай за мото и офроуд маняците, но и не само.

Read more

Перу – началото

Перу – началото

Най-дългият ден в живота ми, започва. Мечтая за него от три години, от мига, в който моя приятелка ми сподели, че има намерение да прелети през окена и да посети един далечен континент, едно потайно и мистично място, място за което и аз бленувах. Обещахме си, че някой ден ще го направим. И така започна всичко – планирах, организирах, учех език, търсех съмишленици и ентусиасти. Във времето желаещите се сменяха, моята приятелка също се отказа, но аз продължих да гоня мечтата си. И така до днес.

Read more